Olej rycynowy – najlepszy olejek kosmetyczny na włosy, rzęsy i skórę

Dodany w: Przez Redakcja

Właściwości oleju rycynowego znane są już od setek, o ile nie od tysięcy lat. To jeden z najstarszych olejków stosowanych w medycynie alternatywnej, a od niedawna również w kosmetyce. Choć wiemy o nim naprawdę dużo, olej rycynowy ma przed nami jeszcze parę tajemnic.

To, co wiemy na pewno, to skąd jest pozyskiwany, jakie ma właściwości, jak działa na nasz organizm od wewnątrz i stosowany zewnętrznie. Czas przypomnieć sobie te informacje, żeby wiedzieć, jak wykorzystać olej rycynowy w pielęgnacji – możliwości jest co najmniej kilka.

Ważne: wybierając olej rycynowy do pielęgnacji, zwracajmy uwagę na jego jakość. Najlepsze są te tłoczone na zimno, nierafinowane i takie, które mają znak jakości Ecocert np. oleje kosmetyczne Nanoil.

1. Pochodzenie oleju rycynowego

Olej rycynowy, który znamy, wytłaczany jest z nasion rącznika pospolitego, rośliny ozdabiającej wiele przydomowych ogrodów.

To krzew pochodzący z północnych terenów Afryki. Tam występował pierwotnie, o czym świadczy np. obecność nasion rącznika w piramidach egipskich władców. Obecnie rącznik jest uprawiany na szeroką skalę w różnych rejonach świata (choć nadal najczęściej w Egipcie i na Półwyspie Indochińskim).

Rącznik ceni się za nasiona, z których wytłaczany jest naturalny olej rycynowy. Niektórzy porównują je do nabrzmiałego kleszcza, którego przypominają kształtem. To właśnie stąd wzięła się łacińska nazwa tej rośliny (Ricinus Communis), ponieważ ricinus oznacza właśnie kleszcza.

Warto przy tym powiedzieć, że nasiona pozyskiwane do tłoczenia oleju rycynowego są nieco niebezpieczne – zawierają rycynę i rycyninę, czyli silnie trujące białko i alkaloid.

1.1. Czy olej rycynowy jest trujący?

Mało kto zdaje sobie sprawę, że rącznik pospolity to roślina silnie trująca.

Nie powinniśmy się jednak obawiać stosowania oleju rycynowego, który w medycynie jest przecież stosowany nawet doustnie. Żadna z toksycznych substancji, które znajdują się w nasionach rącznika nie rozpuszcza się w tłuszczach. Co to oznacza?

Tłoczony z rącznika olej rycynowy nie zawiera toksyn i jest bezpieczny zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Zwłaszcza, gdy jest to certyfikowany olej (Nanoil Castor Oil).

2. Zastosowanie oleju rycynowego

Mało kto wie, że olej rycynowy wykorzystuje się w przemyśle m.in. do produkcji mydeł, smarów, płynów hydraulicznych, farb, wosków itp.

Znajdziemy go także w żywności – to dodatek chętnie wprowadzany do słodyczy dla zapobiegnięcia pleśnieniu. W Indiach, Pakistanie, Nepalu i Bangladeszu olej rycynowy stosuje się też do konserwowania ziaren ryżu, pszenicy i strączków.

Bardzo często olej rycynowy wykorzystuje się też w medycynie naturalnej. Do dziś kupimy go w aptekach jako środek przeczyszczający. Jest jednak nie tylko skutecznym lekiem na zaparcia.

Najpopularniejsze jest zastosowanie oleju rycynowego w kosmetyce. Nie ma sobie równych jako odżywka do włosów, brwi i rzęs, która przyspiesza ich wzrost. Łatwo przenika w głąb skóry, dlatego jest chętnie stosowany w produkcji kremów, balsamów i innych produktów do pielęgnacji ciała. W kosmetologii najchętniej sięgają po niego osoby z cerą trądzikową, suchymi i nadmiernie wypadającymi włosami, łupieżem, łuszczycą.

3. Jaki olej rycynowy jest najlepszy?

Warto wiedzieć, że oleje rycynowe mogą różnić się między sobą nie tylko opakowaniem i ceną, ale również pochodzeniem, sposobem pozyskiwania i jakością. Jeśli chcemy zastosować olej rycynowy w domowej pielęgnacji lub medycynie naturalnej, musimy stawiać na najwyższą jakość.

Zdecydowanie najlepszy olej rycynowy to ten, który jest zimnotłoczony i nierafinowany. To jednak nie wszystko – warto sprawdzać, czy ma Ecocert, certyfikat jakości i naturalności przyznawany tylko najlepszym produktom.

Zdecydowanym faworytem wśród naturalnych olejów kosmetycznych jest Nanoil Castor Oil, czysty olej z rącznika pospolitego pochodzący ze zrównoważonych upraw, 100% organiczny, o najwyższej jakości. Co warto o nim wiedzieć, zanim po niego sięgniemy?

Warto zwrócić też uwagę na cenę oleju rycynowego. Nie może być zbyt tani, ponieważ to może oznaczać jego niską jakość, ale jednocześnie nie jest to jeden z najdroższych olejków.

4. Formuła oleju rycynowego Nanoil

Dlaczego olej rycynowy Nanoil jest tak popularny w pielęgnacji? Przede wszystkim z uwagi na swój skład i mnogość cennych substancji odżywczych, ale również swoją konsystencję i działanie.

4.1. Co zawiera olej rycynowy?

Tłoczony na zimno i nierafinowany olej rycynowy to tak naprawdę mieszanka kwasów tłuszczowych (w tym unikalnego kwasu rycynolowego o właściwościach antybakteryjnych, który stanowi aż 80% całego składu!).  Głównymi składnikami są tutaj (oprócz rycynolowego) kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, palmitynowy i stearynowy.

Olej rycynowy zawiera też tzw. witaminę młodości, choć trzeba wiedzieć, że witamina E nie występuje tutaj w bardzo dużych ilościach, podobnie jak białka i składniki mineralne. Mimo to jest to jeden z najpopularniejszych i najczęściej polecanych, naturalnych olejków.

4.2. Jaką ma barwę i konsystencję?

To jeden z najtreściwszych olejków o płynnej konsystencji. Jest bardzo gęsty, a do tego jako jedyny rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu jest naprawdę wydajnym kosmetykiem naturalnym – wystarczy go rozwodnić, aby już niewielka ilość wystarczyła na pokrycie np. całych włosów i skóry głowy.

Do tego olej rycynowy jest bezbarwny i bezzapachowy.

5. Właściwości oleju rycynowego Nanoil

Naturalny olejek rycynowy jest tak chętnie stosowany w kosmetyce przede wszystkim dlatego, że w każdej kropli tego niepozornego oleju kryją się dziesiątki właściwości pożądanych w kosmetyce.

Dobrej jakości olej rycynowy:

– zmniejsza stany zapalne i łagodzi podrażnienia,
– działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo,
– pobudza mikrokrążenie i stymuluje cebulki włosów,
– bardzo silnie oczyszcza i detoksykuje,
– ma właściwości ochronne, a także zapobiega utracie wody,
– stymuluje produkcję kolagenu i pielęgnuje.

6. Jak działa olej rycynowy Nanoil?

Temu niepozornemu olejowi z rącznika pospolitego nie da się odmówić wielozadaniowości. Można stosować go nie tylko na cerę, ale także skórę całego ciała, skórę głowy, włosy, paznokcie, rzęsy i brwi – nadaje się do kompleksowej pielęgnacji zgodnej z naturą.

Oto najpopularniejsze (ale nie wszystkie!) możliwości wykorzystania oleju rycynowego Nanoil w kosmetyce.

6.1. Olej rycynowy w pielęgnacji włosów

Nanoil Castor Oil to naturalny olejek, który idealnie sprawdza się w pielęgnacji włosów – zwłaszcza tych wypadających, które wzmacnia i regeneruje od samych cebulek. Dzięki temu, że wpływa na pracę cebulek włosów, zapewnia im szybszy wzrost i zagęszcza. Przy regularnym stosowaniu oleju rycynowego pasma stają się elastyczne, pełne blasku i widocznie zdrowsze. Uwaga! Olej rycynowy może przyciemniać włosy. Warto stosować go dla prawidłowego nawilżenia włosów i ochrony końcówek przed rozdwajaniem.

6.2. Olej rycynowy na skórę głowy

Bardzo popularne jest wcieranie oleju rycynowego w skórę głowy. Nanoil Castor Oil sprawdza się jako wcierka, która przyspiesza wzrost, ale też pielęgnuje skórę głowy – warto stosować go przy różnego rodzaju problemach skórnych. Aplikowany regularnie: eliminuje łupież, łagodzi podrażnienia (np. świąd, zaczerwienienie), a także pomaga w walce z problemami typu łuszczyca lub łysienie o różnym podłożu.

6.3. Olej rycynowy na porost rzęs i brwi

Naturalny olejek rycynowy doskonale sprawdza się w roli odżywki do rzęs oraz brwi, która zapobiega utracie rzęs i brwi, dzięki czemu stają się widocznie gęstsze. Przy długotrwałym stosowaniu także przyspiesza wzrost i podkreśla naturalne piękno spojrzenia, przyciemniając i pielęgnując.

6.4. Olej rycynowy do cery trądzikowej

Z uwagi na dużą zawartość kwasu rycynolowego o silnych właściwościach antybakteryjnych, Nanoil Castor Oil doskonale zwalcza bakterie wywołujące trądzik. Jest świetny w detoksykacji i oczyszcza cerę, a także łagodzi stany zapalne i podrażnienia – dzięki temu wszystkiemu jest naturalnym środkiem polecanym do pielęgnacji cery trądzikowej. Eliminuje ogniska powstawania trądziku, dezynfekuje bez wysuszania i poprawia wygląd skóry. Radzi sobie też z innymi infekcjami skórnymi.

6.5. Olej rycynowy do OCM

Jeśli ktoś lubi oczyszczanie twarzy olejami (OCM od ang. Oil Cleansing Method) to olej rycynowy jest niezbędny. Ze względu na swoje właściwości oczyszczające, używany jest jako główny składnik mieszanek do OCM, który: łagodzi podrażnienia, eliminuje bakterie, a także poprawia nawilżenie skóry. Jego zaletą w przypadku tego zastosowania jest fakt, że bardzo łatwo zmywa się go zwykłą, ciepłą wodą.

6.6. Olej rycynowy na paznokcie

Nanoil Castor Oil to także świetna odżywka do paznokci – wzmacnia zniszczoną płytkę, dzięki czemu paznokcie przestają się rozdwajać i stają się mniej łamliwe. Wcierany w skórki poprawia nawilżenie, wygładza i nadaje zdrowy blask. Jeśli zależy nam na wydłużeniu swoich naturalnych paznokci, olejek rycynowy przyspieszy ich wzrost i przygotuje je do manicure.

6.7. Olej rycynowy na zmarszczki i przebarwienia

Wcieranie oleju rycynowego w skórę – nie tylko twarzy, ale też całego ciała – to sposób na jej odmłodzenie. Regularnie stosowany Nanoil Castor Oil ma także działanie anti-age, ponieważ poprawia elastyczność, przyspieszając produkcję kolagenu i elastyny. Dzięki temu zmniejsza zmarszczki, a także minimalizuje widoczność blizn i przebarwień. Warto mieć go pod ręką, jeśli chcemy zapobiegnąć przedwczesnemu starzeniu się skóry, a także nadać jej młody, zdrowy wygląd bez szpecących plam pigmentacyjnych.

7. Olej rycynowy – podsumowanie

Znany jest od tysiącleci, a dopiero od niedawna szturmem podbija rynek kosmetyczny. Dziś niemal zapomnieliśmy, że początkowo olej rycynowy był stosowany jako środek przeczyszczający lub smar w mechanice – po zimnotłoczone, nierafinowane i certyfikowane oleje rycynowe (takie jak Nanoil) sięgamy już przede wszystkim po to, aby zadbać o swoją skórę, włosy, paznokcie, a także rzęsy. Jego właściwości i kompleksowe działanie to coś, co stawia olej rycynowy w gronie najlepszych olejów kosmetycznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O autorze
Redakcja

U nas znajdziesz najnowsze wiadomości kosmetyczne na temat zdrowia i urody a także recenzje kosmetyków ułożone tematycznie. Zapisz się na nasz newsletter aby być na bieżąco informowany o nowinkach ze świata zdrowia i urody. Pozdrawiamy!